WhatsApp
Telefon

Blog Detayı

KARADENİZ'in İNCİSİ ABANA

KARADENİZ'in İNCİSİ ABANA

Kastamonu ilçeleri arasında en fazla turist çeken ilçe konumunda olan Abana, yaklaşık 6 kilometre uzunluğundaki kumsalları, yemyeşil doğası ile herkesin zevkine hitap edebilecek nitelikte bir turizm merkezidir.

İlçenin batısında Ezine ve İlişi, doğusunda Hacıveli ve Kuğu çayları dik yamaçları ve kanyonları geçerek Abana çevresinde denizle buluşur. Özellikle son yılların gözde sporu trekking için çok sayıda parkur bulunmaktadır. Dağ içindeki yürüyüş alanı ve Hacıveli deresi içindeki kanyon çok tercih edilmektedir.

Denize girmek için çok güzel yerler bulunmaktadır. Özellikle Hacıveli mevkisi bunun için çok uygundur. Abana’da denize girmek için en uygun dönem ise Temmuz , Ağustos ve Eylül aylarıdır.

Abana’da bulunan tarihi camilerden Hacıveli Camisi 1805′te, Harmason Camisi 1846′da ve Merkez Hacıahmet Camisi de 1947′de yapılmıştır.

Abana, piknik ve geziler için ideal bir yerdir. Toza Seyir Tepesi, Kent Ormanı, Yeşilyuva Mesire Alanı manzara ve doğa fotoğrafçıları için bulunmaz mekanlardır. Harmason mahallesinde yaşlı çınarlar görülmeye değerdir. 

Abana’da her yıl 27 – 30 Temmuz tarihleri arası “Abana Kültür Sanat ve Deniz Şenlikleri” yapılır.

Değişik sosyal ve spor organizasyonları, konserler yerli ve yabancı turistlerin büyük ilgisini çekmektedir. Ayrıca, şenlikler boyunca çok sayıda ünlü sanatçı ilçeyi ziyaret etmekte ve açık hava konserlerinde hayranlarıyla buluşmaktadır.

Abana, sakin ve huzurlu bir ortamda tatil yapmak için gerçekten iyi bir tatil beldesidir.

Kastamonu’ya 98 kilometre uzaklıktaki Abana’da konaklama için çeşitli seçenekler mevcuttur. Tatil köyü, kiralık ev, pansiyon ve otel tipi tesislerde de uygun fiyatlara kalmak mümkündür. Gece hayatının da işlek olduğu kentte çok sayıda kafe, restoran gibi birçok işletme bulunur. Deniz ile dağ arasında sadece 100 metre olması nedeniyle temiz hava hakimdir. İlçeyi bir uçtan diğer uca kat etmek yaklaşık on dakika sürmektedir.

Abana’nın Karadeniz’e olan toplam sahil şeridi 11 kilometre olup, yüzölçümü 33 kilometrekaredir. İlçenin en yüksek yeri 300 metre rakımlıdır.  Yüzölçümünün  büyük bir bölümü, orman(kestane, çam, meşe) fundalık, çalılık, kayalık meskun saha şeklindedir.

İklim olarak ise Karadeniz İklimi hakimdir. Yazları sıcak, kışları ise ılık geçmektedir. Her mevsim yeterli yağış görülmektedir. İlçenin doğusunda Çatalzeytin ilçesi, Güney ve batısı Bozkurt İlçesi sınır, Kuzeyi Karadeniz ile çevrilidir.

 

Kaynak: Abana Belediyesi